domingo, 16 de fevereiro de 2014

Potato pancakes with sour cream

Fecho este fim-de-semana dedicado a postais com comida, com uma receita, este prato apresenta-se em vários países de Leste embora com algumas particularidades e nomes diferentes. Gosto deste tipo de postais porque nos mostra uma outra vertente de cada cultura, desta maneira sempre que viajo tento o mais possível provar os pratos típicos.


Deixo aqui a receita em russo, da qual infelizmente não consegui a tradução:

No grupo de postcrossing alguém me deu esta definição deste prato que encontrou na Wikipedia:
Potato babka is a savoury dish, popular especially in Poland, where it is known as babka kartoflana, and Belarus. It is made from grated potatoes, eggs, onions, and pieces of smoked, boiled or fried bacon and (especially in Poland) sausage. It is oven-baked in a crock, and often served with a sauce of sour cream and pork flitch. Depending on recipe and cooking method it may be either a flaky potato pie, or a heavy potato pudding.
The dish is similar to the Lithuanian kugelis and the German Kartoffelkugel.
The Belarusian potato babka is not to be confused with babka, a sweet yeast cake.

1 comentário: